Ni temperaturni minus nije spriječio približno 250 hedonista, ljubitelja prirode, vina, autohtone ”papice” te dobre zabave da uživaju na sada već nadaleko poznatim vinskim stazama dijela Baranjskog vinogorja i ”na licu” mjesta se upoznaju s brojnim blagodatima kraja između Dunava, Drave i Mađarske odnosno s ljubaznim domaćinima. Na WWW su stigli gosti iz raznih dijelova Hrvatske, najviše iz Zagreba i okolice, a za baranjsku zimsku avanturu odlučili su se i hedonisti iz susjedne Srbije. Za 50 eura po osobi očekivala ih je devet kilometara duga staza ovdašnjim vinskim mekama, Suzom i Zmajevcem, degustacija vina na 12 točaka, od kojih su njih pet bili i gastro punktovi, vinska čaša, zimska kapa, kabanica te dodatna iznenađenja i razni zanimljivi sadržaji.
– Zimski Wine & Walk svojevrsna je inačica ljetnoga. Osim što smo mu dodali pridjev Winter, staza je nešto kraća nego ona na ljetnom, ali sadržaji, odnosno broj vinskih i gastro lokacija, približno su isti. Prvi zimski Wine & Walk organizirali smo isključivo stoga što su sudionici ljetnih ”walkova” to od nas tražili. Na taj prvi zimski stiglo je približno 150 ljudi, a na ovogodišnji, treći po redu, prijavljeno je 250 sudionika, što je dokaz da smo dobro učinili što smo ih poslušali. Dio gostiju u Baranji je prespavao noć ili dvije, što će sigurno doprinijeti, ako ne rekordnoj po posjećenosti, onda bar godini na razini prošle. I to je dokaz da Baranja ima što ponuditi tijekom cijele godine, dakle da kod nas sezona nikada ne prestaje – ističe Matej Perkušić, direktor TZ Baranje.
Nakon okupljanja kod zmajevačkog Doma kulture krenuli su put vinarije Kovats, gdje su ih dočekali glumci belomanastirskog Gradskog kazališta. Nakon toga, u Piroš čizmi su posluženi vinima vinarije Szabo te kobasicama i pogačama, dok su ih u vinariji Kolar uz, dakako vino, dočekali salenjaci. Baranjski čvarci od šarana i vino vinarije Svijetli dvori bio je menu u Kovač čardi, a u Oazi mira kušalo se vino vinarije Horvat te sarma. Nezaobilazne točke bile su vinarije Gerštmajer i Martinov, kao i vinarija M&M, gdje je Marko Horvat iz udruge Tako je to nekad bilo pristavio pileći paprikaš. Posjetili su i vinariju Zlatno brdo, potom zmajevački Vinarium Borarium, u čijem se dvorištu krčkao grah u kotliću. Pri kraju ”staze” svi su predahnuli u podrumu Kusić, hvatajući tako zalet za posljednju točku, podrum obitelji Zajec, gdje je održan after party.






