Vlakić Ćiro napokon u Belom Manastiru! - Visit Baranja

Vlakić Ćiro napokon u Belom Manastiru!

Poslije više od tri godine restauracije u Slavonskom Brodu, građani Belog Manastira napokon su dočekali povratak legendarnog vlakića Ćire! Od danas u kompletnom izdanju – lokomotiva i tri vagona – krasi belomanastirski centar grada. Stigao je bez velike pompe, u dva dijela.

Prvo su u subotu (19. listopada) dovezena dva vagona, a danas, u ponedjeljak (21. listopada), stigla je lokomotiva s vagonom. Bez obzira što njegov dolazak nije javno obznanjen, Ćiru su s veseljem dočekali brojni ljudi kojima je uljepšao subotnju šetnju trgom.

Ćiro će do Dana grada Belog Manastira (11. studenog) dobiti i “krov nad glavom”, odnosno, nad kompoziciju će biti podstavljena nadstrešnica kako bi se zaštitila od sunca i drugih nepovoljnih vremenskih uvjeta.

Kao izložbeni je primjerak godinama bio smješten u krugu nekadašnje beljske Šećerane, a nakon što se planirani projekt škrobare raspao, a tvornički krug ostao nečuvan, “sekundarci” su temeljito uništavali kompoziciju. Daljnje uništavanje spriječeno je transportom u Slavonski Brod, gdje je u tvrtki Remont i proizvodnja željezničkih vozila, uz puno rada, u potpunosti obnovljen.

Lokomotiva datira iz 1952. godine, a vagoni, koji su stariji od lokomotive, izrađeni su između 1910. i 1920. godine. Ćiro je značajno kulturno dobro i nosi titulu jedine sačuvane uskotračne kompozicije u Hrvatskoj. Prema nadama etnologinje i antropologinje Mirele Ravas, čiji je doprinos restauraciji Ćire vrlo značajan, vlakić će postati važan dio grada Belog Manastira i poslužiti će za razne radionice i tematske sadržaje, a biti i prijeko potrebna turistička atrakcija Belog Manastira.

Comments are closed.
Skip to content