Vinatlon 2023 – rekordan broj posjetitelja u Zmajevcu na festivalu vina - Visit Baranja

Vinatlon 2023 – rekordan broj posjetitelja u Zmajevcu na festivalu vina

Nakon proglašenja šampiona Dunava u petak se program Vinatlona nastavio i u subotu, a nekoliko kapi ljetne kiše nije omelo natjecatelje Bačvatlona da guranjem bačve uz zmajevački surduk otvore vinsku cestu Vinatlona na kojoj su brojne posjetitelje čekala najbolja baranjska vina.

– Zaista vrhunska eno i gastro manifestacija na području općine Kneževi Vinogradi koja nas uz brojne druge turističke adute visoko pozicionira na turističkoj karti istoka Hrvatske. Drago mi je što imamo priliku pokazati jedinstvenu vinsku arhitekturu ovdje u Zmajevcu, a riječ je o vinskim cestama odnosno surducima i vinskim podrumima koje zovemo gatorima. To ne postoji nigdje drugdje u svijetu, podrumi su ukopani u brdo, a ne u zemlju – rekao je Vedran Kramarić, načelnik Općine Kneževi Vinogradi.

Na svega nekoliko kilometara razlike nalazi se jedna od najmodernijih vinarija u ovom dijelu Europe, zatim 500 godina star podrum Belje, panoramske vinske ceste, male obiteljske vinarije sa stoljetnom tradicijom i nepregledni vinogradi okupani suncem. Malo se koja općina može podičiti ovakvom vinskom raznolikošću pa ne iznenađuje sve veći broj posjetitelja Vinatlona kao ni ovogodišnja nagrada na Suncokretu ruralnog turizma održanom u Opatiji kada je šampionom vinskog turizma Hrvatske proglašena upravo Općina Kneževi Vinogradi.

– Vinatlon na jednom mjestu posjetiteljima daje široku paletu baranjskih vina i to u nesvakidašnjem ambijentu surduka. Sva četiri vinogorja Osječko-baranjske županije nude vrhunska vina koja osvajaju dekanterove nagrade širom svijeta i čine nas prepoznatljivom vinskom destinacijom. Uz vino se možemo pohvaliti i autohtonom gastronomijom koja u sebi nosi svu multikulturalnost Baranje i čiju kvalitetu gosti sve više prepoznaju i cijene. Upravo zbog toga Osječko-baranjska županija nastavlja podupirati kvalitetne projekte poput Vinatlona – rekao je Ivan Anušić, župan Osječko-baranjske županije.

A uz široku paletu domaćih proizvoda i dobrih vina posjetitelji su uživali i u koncertu Gorana Karana i Vagabundo banda. Nakon prošlogodišnjih nastupa Hladnog piva i Galije te ovogodišnjeg sjajnog Karanovog koncerta, organizatori su već u pripremama za novo glazbeno ime koje će dogodine upotpuniti četvrto izdanje festivala vina u Zmajevcu.

Ovogodišnji Vinatlon je okupio više od dvije tisuće posjetitelja, što ovu manifestaciju, čije je treće izdanje održano ovog vikenda, čini jednom od najperspektivnijih vinskih manifestacija istoka Hrvatske.

foto: Dubravko Franjin i Nenad Milić

Comments are closed.
Skip to content