Pokladno jahanje privuklo brojne posjetitelje i jahače - Visit Baranja

Pokladno jahanje privuklo brojne posjetitelje i jahače

Čak 16. po redu Pokladno jahanje u Branjin Vrhu privuklo je 80 jahača, mahom mladih čuvara tradicije koji su prodefilirali kroz naselje i zabavili se na postajama koje su domaćini obilato pripremili. Događaj je obogaćen tamburašima i paljenjem pusta.

Tradicionalno pokladno jahanje u Baranji počelo je u jutarnjim satima s povorkom i jahačima koje tradicionalno prate tamburaši. Nakon okupljanja slijedio je blagoslov konja, te se odlazi u obilazak karakterističnih mjesta sela, a nakon toga slijedi spaljivanje fašnika. Posjetitelji za to vrijeme kušali su razne domaće proizvode. Proslava se nastavila do dugo u noć.

O bogatstvu baranjske tradicije, svjedoče mnogi događaji utjelovljeni kroz atraktivne manifestacije koji se i danas održavaju kao dio tradicijske kulturne baštine. Jedan od tradicijskih dodađaja u Baranji koji se dan danas njeguje i čuva Pokladno jahanje koje, kao stari narodni običaj, vuče korjene iz vremena kada su graničari na Savi čuvali granicu od Turaka.

Tadašnji su graničari svečano odjeveni išli u obilazak svojih pajdaša na graničnim postajama noseći im pokladno jelo i piće. Po povratku s granice, jahači su okupljali i trajbali poklade. S obzirom na brojne narode koji su naseljavali ove prostore, Baranja se može pohvaliti s mnogobrojnim kulturama i običajima kojima stanovnici pokušavaju sačuvati dio svoje povijesti. Pokladno jahanje svakako je jedan od tih običaja.

Comments are closed.
Skip to content