Fiš Paprikaš

Sastojci: - Rakija - Baranjska graševina - 1 kg ribe (očišćene i narezane) - 1 velika žlica slatke paprike - ½ žlice ljute paprike (po želji) - Sol po ukusu - Luk (koliko kg ribe, toliko glavica luka) - Voda (na 1 kg ribe ide 1L vode ako se kuha na plinu, ako se kuha na otvorenoj vatri 1,1L) - Ikra i mliječ (po volji) Postupak: Prije samog kuhanja potrebo je popiti 1-2 rakije (po volji). Luk izmiksati. Ukoliko je moguće, riblje potkove dan prije posoliti i držati u vinu ili tekućoj rajčici. Staviti luk i ribu u kotlić, te sipati vodu. Stari ribari su kod dolijevanja vode znali staviti ruke raširenih prstiju na ribu u kotliću i prava mjera je bila kada je voda do zgloba. Potom kotlić staviti na vatru, a kada zavri dodati začine. Slatku i ljutu papriku, te soli po ukusu. Dok se fiš kuha, otvoriti butelju baranjske graševine i nazdraviti s ekipom uz kotlić. Fiš se kuha još 45 min od trenutka kada je prokuhao. Ikru i mliječ dodati 15ak minutna prije kraja kuhanja. Savjeti baranjskih fiš majstora: - Normativ je 300g ribe po osobi - Najbolje vrste riba za fiš su: šaran, štuka i som. - Ako ćete stavljati štuku, najbolje je staviti samo glavu i rep, jer ima preintenzivan okus. - Riba se nikada ne pere iznutra.

Skip to content