Sastojci:
- Rakija
- Baranjska graševina
- 1 kg ribe (očišćene i narezane)
- 1 velika žlica slatke paprike
- ½ žlice ljute paprike (po želji)
- Sol po ukusu
- Luk (koliko kg ribe, toliko glavica luka)
- Voda (na 1 kg ribe ide 1L vode ako se kuha na plinu, ako se kuha na otvorenoj vatri
1,1L)
- Ikra i mliječ (po volji)
Postupak:
Prije samog kuhanja potrebo je popiti 1-2 rakije (po volji).
Luk izmiksati.
Ukoliko je moguće, riblje potkove dan prije posoliti i držati u vinu ili tekućoj rajčici.
Staviti luk i ribu u kotlić, te sipati vodu.
Stari ribari su kod dolijevanja vode znali staviti ruke raširenih prstiju na ribu u kotliću i
prava mjera je bila kada je voda do zgloba.
Potom kotlić staviti na vatru, a kada zavri dodati začine. Slatku i ljutu papriku, te soli po
ukusu.
Dok se fiš kuha, otvoriti butelju baranjske graševine i nazdraviti s ekipom uz kotlić.
Fiš se kuha još 45 min od trenutka kada je prokuhao.
Ikru i mliječ dodati 15ak minutna prije kraja kuhanja.
Savjeti baranjskih fiš majstora:
- Normativ je 300g ribe po osobi
- Najbolje vrste riba za fiš su: šaran, štuka i som.
- Ako ćete stavljati štuku, najbolje je staviti samo glavu i rep, jer ima preintenzivan okus.
- Riba se nikada ne pere iznutra.
Koristeći web stranicu www.tzbaranje.hr, slažete se s uporabom kolačića (cookies). Ako ih blokirate, svejedno možete pregledavati stranicu, no neke od njenih mogućnosti možda vam neće biti dostupne.PrihvatiViše informacija