”HRVATSKA PRIRODNO TVOJA” i Baranja se priključila projektu - Visit Baranja

”HRVATSKA PRIRODNO TVOJA” i Baranja se priključila projektu

I jedini baranjski nalazi se na popisu područja s novo posađenim stablima u sklopu Projekta poticanja razvoja održivog razvoja turizma Hrvatska prirodno tvoja – Croatia naturally yours (sadnja stabala) koji je realizirala Hrvatska turistička zajednica u suradnji s Ministarstvom turizma i sporta. U organizaciji TZ Baranje, naime, na pet gradskih lokacija posađeno je 10 sadnica vrste Acer Platanoides (Javor mliječ).

-Sadnice javora posađene su u Parku grada Mohacsa, Parku sv. Martina, te na dječjim igralištima u Beljskom naselju, u ulici Alojzija Stepinca i prigradskom naselju Šumarina. Sadnju je organizirao i lokacije izabrao Grad Beli Manastir – kaže direktor TZ Baranje, Matej Perkušić, naglašavajući kako sadnice vrijede 300-injak eura (nabavku je financirala TZ Baranje a sredstva će joj biti refundirana) te kako je na svakoj od njih oznaka ”Hrvatska prirodno tvoja – Croatia naturally yours”. Dodaje kako su lokacije posađenih sadnica unesene u aplikaciju za praćenje sadnje Europske agencije za okoliš (European Environment Agency) pod nazivom Map My Tree.

-Što se vrste sadnica tiče, naputak je dala struka iz Šumarskog fakulteta a pri odabiru vrsta vodilo se računa o autohtonim vrstama i podneblju – objašnjava Perkušić. Podsjeća kako se o sadnicama počelo pričati još prije dvije godine a realizacija je počela lani. Cijela priča je, u stvari, bazirana na planu Europske unije o klimatskoj neutralnosti do 2050. godine, a projekt HTZ-a skroman je doprinos spomenutom EU planu.

-Razvijena ekološka svijest svakog pojedinca važna je za budućnost hrvatskog turizma. Današnja tehnologija nam omogućava vrlo precizan uvid u utjecaj turizma na resursnu osnovu i prirodno bogatstvo, a ova akcija sadnje stabala samo je mali dio onoga što možemo učiniti za prirodu koja nas okružuje. Siguran sam u odličan odaziv kolega iz sustava turističkih zajednica te svih ostalih turističkih subjekata jer zadatak svih nas je da očuvamo i dodatno učvrstimo poziciju Hrvatske koja je već sada u globalnim okvirima prepoznata kao destinacija izuzetno lijepog krajolika i očuvane prirode – poručio je prilikom predstavljanja projekta Kristjan Staničić, direktor Hrvatske turističke zajednice, a ministrica turizma i sporta, Nikolina Brnjac, naglasila kako je jedan od strateških ciljeva u novoj Strategiji – turizam uz očuvan okoliš, prostor i klimu. Sukladno Odluci HTZ-a, sadnice su posađene ili će to biti, na približno 120 lokacija u Hrvatskoj, za što je osigurano približno 160.000 eura. Što se Baranje tiče, osim TZ Baranje, u projektu sudjeluju turističke zajednice općina Bilje i Draž. Podsjetimo, sličnu akciju nedavno su suorganizirali Grad Beli Manastir, Savjet mladih grada Belog Manastira i DVD Beli Manastir. Sadnice su posadili u Parku Antuna Mihanovića. Donatori su bili tvrtka Floring i Darko Kobijak, a iz Grada su pozvali sve one koji žele zasaditi svoje stablo ili donirati sadnicu, odnosno sudjelovati u akciji uređenja budućeg gradskog parka da se jave na broj 0914334617 .

U Ministarstvu turizma i sporta ističu kako je vrlo važno Hrvatsku pozicionirati kao inovativnu i održivu turističku destinaciju, koja odgovorno postupa s vlastitim resursima. Upravo s tim ciljem iniciran je projekt dodatne sadnje drveća, kojim će se doprinijeti kompenziranju emisija CO2 iz vozila turista. Inače,  Energetski institut Hrvoje Požar izračunao je emisije CO2 nastale zbog kretanja vozila turista u Hrvatskoj. Na osnovi procijenjenih emisija vozila turista te godišnje količine CO2 koju jedno stablo može “upiti”, izračunat je broj dodatnih stabala koje je potrebno posaditi svake godine kako bi se kompenzirale emisije. U skladu s time, prvotni plan bio je da se prošle godine zasadi oko 1,3 milijuna stabala. Broj novo zasađenih stabala bi se kroz godine smanjivao, dok bi, primjerice, u 2030. iznosio oko 1,1 milijuna stabala, a 2050. svega 115.000. Do spomenute 2030., pak, trebalo bi ih biti zasađeno oko deset milijuna, što nema veze s redovnom sadnjom Hrvatskih šuma.

Autor teksta: Ivica Getto

Comments are closed.
Skip to content