Vinceška, Vinkovo ili Vincekovo – zimska vinska fešta - Visit Baranja

Loading Događaji

« Događaji

  • Ovaj događaj je prošao.

Vinceška, Vinkovo ili Vincekovo – zimska vinska fešta

20 siječnja @ 12:00 - 22 siječnja @ 23:59

Na Vincešku sunce ak’ pripeče, vino u jesen obilno poteče! – u Slavoniji i Podunavlju nazivaju ga i Vinkovo, Vincekovo ili Vincelovo, dok će vas baranjski vinari uoči ili na sam blagdan 22. siječnja pozvati da s njima u vinogradu i podrumu proslavite Vincešku.

U svakom slučaju, taj poziv nikako ne smijete odbiti, bilo da ste vinski entuzijast ili se jednostavno volite proveseliti u dobrome društvu s prijateljima!

Uz blagdan svetog Vinka, kad uobičajeno započinju zimsko-proljetni radovi u vinogradu, vezani su brojni tradicijski običaji među vinarima u kontinentalnoj Hrvatskoj. To je ponajprije posveta vinove loze i vinograda, u nadi i vjerovanju da će godina biti uspješna, bez iznenadnog mraza, ledenih oluja i štetnika, uz puno grožđa i kvalitetnog vina. Upravo zato, okupljeni gosti i prijatelji vinogradara, lozu toga dana škrope svetom vodom te ju „časte“ veselom pjesmom i darovima iz pušnice, poput najukusnijih kobasica, švargla i kulena.

Poput Martinja, Vinceška je prigoda za slavlje u vinskom podrumu. Većina vinskih podruma otvorena je u uobičajenom radnom vremenu uoči i na sam dan Sv. Vinka, a iako će mnogi vinogradari Vincešku proslaviti s prijateljima, neće odbiti ni slučajnog dobronamjernog veselog gosta!

Ipak, ako vam je draže dolazak najaviti, u popisu niže provjerite koji vas slavonski, baranjski i podunavski vinari ovog Vinkova pozivaju da se s njima proveselite, okrijepite domaćim vinom, pečenim kobasicama, „ljutim“ čobancem, fiš-paprikašem, grahom iz glinenog ćupa i drugim delicijama, pa uz tamburaše zajedno nazdravite uspješnoj vinogradarskoj godini.

Vinceška u baranjskim podrumima:

20.-21.1.2024., Etno kuća Martinov, Zmajevac. S početkom od 12 sati, u ponudi će biti vina vinarije OPG Martinov, uz domaću baranjsku zimsku kuhinju: grah gulaš u glinenom ćupu, koljenica s kiselim kupusom i krumpirima, sarma, pečene kobasice i pečenu slanina.

20.1.2024., Vinoteka Svijetli dvori, Karanac. Od 14 sati u vinoteci i kleti Svijetli dvori uz slobodan ulaz u ponudi će biti kušanje vina, kuhano vino i grah sa kobasicama, uz prigodni glazbeni program. Upiti i rezervacija stola u kleti na tel. 091 128 18 46.

20.1.2024., Obiteljski podrum Zajec, Zmajevac. Od 12 sati u vinskom podrumu koji se nalazi u Katoličkom surduku (Planina 187) organizirano je kušanje vina i pečenje domaćih delicija uz nastup Gorana Salajića na gitari.

20.-21.1.2024., Restoran i vinarija Josić, Zmajevac. Restoran i vinarija Josić tradicionalno organizira posebne programe i menije za proslavu vinogradarskih i vinskih blagdana i spomendana. Tako je i ovog siječnja u Zmajevcu proslavljena Vinceška, uz posebni meni i prigodnu ponudu vina.

20.-21.1.2024., Vinarija Gerštmajer, Zmajevac. Bogata gastronomska ponuda uz druženje i mlado vino. Rezervacije na broj 0914499200.

Detalji

Početak:
20 siječnja @ 12:00
Kraj:
22 siječnja @ 23:59
Comments are closed.
Skip to content