Recepti iz baranjske kuhinje

Specijalitet slavonske i baranjske kuhinje priprema se od najmanje dvije vrste ribe i služi se uz domaće, široke rezance. Prilikom objeda, najprije svatko u svoj tanjur uzima rezance, a zatim dodaje paprikaš.

Sastojci

1 kg ribe (som i šaran)

1,3 l vode

2 dl bijelog vina

500 g luka

2 – 3 nasjeckana češnja češnjaka

3 žlice ulja

1 žlica slatke crvene paprike

1 – 2 male suhe ljute papričice (čili)

sol, papar u zrnu.

Priprema

Ribu očistite, operite i narežite je na komade. U posudi na vruću ulju zažutite sitno nasjeckan luk. Dodajte nasjeckan češnjak, slatku papriku, zdrobljen čili, te papar u zrnu i sve zalijte vodom. Pustite da vrije desetak minuta. Dodajte na komade narezanu ribu, bijelo vino, te sve lagano kuhajte četrdesetak minuta bez miješanja, povremeno protresajući. Posebno skuhajte široke rezance.

Jedan od omiljenih specijaliteta baranjske kuhinje. Iznenađuje u svim detaljima okusa i mirisa. Perkeltu se pridružuje domaća tjestenina sa sirom, a rezultat je vrhunsko oduševljenje za nepce.

Sastojci

1 kg soma

300 g luka,

3 češnja češnjaka

1 žlica slatke mljevene crvene paprike

1 žličica ljute mljevene crvene paprike

100 g pancete

1 ljuti feferon

2 žlice ulja.

Za prilog:

250 g tjestenine

300 g svježeg kravljeg sira

50-100 ml vrhnja za kuhanje

2 žličice Vegete

20 g maslaca.

Priprema

Ribu očistite, operite i narežite na odreske. Luk sitno nasjeckajte, a pancetu narežite na kockice. Na ugrijanom ulju popecite pancetu i izvadite je. Na istu masnoću dodajte luk, kratko ga popecite, a zatim posudu maknite sa štednjaka. Dodajte crvenu slatku i ljutu mljevenu papriku, zalijte sa 100 ml vode, pa posudu vratite na štednjak. Po luku rasporedite ribu i zalijte vrućom vodom tako da prekrije ribu. Nakon toga dodajte ljuti feferon, nasjeckani češnjak i kuhajte na laganoj vatri 25-30 minuta. Tjesteninu skuhajte u posoljenoj vodi i ocijedite. U široj tavi otopite maslac, dodajte vrhnje, a zatim ocijeđenu tjesteninu. Dobro promiješajte i kratko prokuhajte. Svježi kravlji sir dobro ocijedite, umiješajte u vruću tjesteninu i pospite kockicama popečene pancete.