Odaberite odredište

Želite detaljnije informacije o mjestu:

Cikloturizam

cikloturizam

Interaktivna karta

interaktivna karta

Vinske ceste

vinske ceste

HM rent-a-car

hm rent a car

TZ Osječko-baranjske županije

TZ Osječko-baranjske županije

Vožnja terencima kao dio ponude Baranja Adventure Team-a 

 

Manifestacije Turističke zajednice Baranje u 2018. godini:


 

 

VINCEŠKA

22. siječanj - Bansko brdo

 

Blagdan sv. Vinka u Baranji se obilježava otvorenim vratima vinskih podruma. Svete se vinogradi, peku se kobasice i slanina, kuha se čobanac i degustira vino. 

PETARAČKE BUŠE

04.,16.,17. i 18. veljače - Baranjsko Petrovo Selo

 

Tradicija stara više stoljeća, a  njeguje se i danas. Postoji nekoliko legendi o bušama. Jedna legenda kaže da su buše  svojom bukom i galamom tjerale Turke s ovih prostora, dok  prema drugoj legendi strašne buše tjeraju zimu. Petaračke buše održavaju se u Baranjskom Petrovom Selu, u narodu zvanom i Petarda, pa otuda i naziv manifestacije. Sva četiri dana manifestacije organizirane su velike povorke koje hodaju selom, pali se fašnik, a ne manjka ni gastronomskih delicija. Uz neizostavne krfne, pije se rakija i vino, peče se vol na ražnju, a svaki dan manifestacije završava se zabavom.
POKLADNO JAHANJE

10. veljače – Popovac i 13. veljače - Branjin Vrh

 

Pokladno jahanje nastalo je u doba kada su jahači čuvali i štitili granice od Turaka. Pri povratku svojim kućama mještani su pripremali vino, rakiju i hranu kako bi se jahači okrijepili te im na taj način zahvalili.  Kako bi se ovaj običaj očuvao, vrijedne baranjske udruge brinu o tome da tu tradiciju prenose i na naše mlade. Glavni organizatori Pokladnih jahanja u Baranji su Konjogojska udruga Baranja – Branjin Vrh i Konjički klub ''Baranjsko biserje'' iz Popovca.                    


USKRS U BELOM MANASTIRU

21. i 23. ožujak – Beli Manastir

 

Manifestacija traje 2 dana i namijenjena je djeci. 21.03. je organizirana dječja radionica bojanja pisanica na tradicionalan način. Uključene su udruge koje se bave očuvanjem tradicije i djeca.  Drugi dan je rezerviran za nadolazeću subotu, gdje se u prijepodnevnim satima održava uskršnji sajam i program za najmlađe. Na sajmu su sudjelovali  brojni izlagači na štandovima, dječji animatori, moto zečevi uz prigodan glazbeni program.

 


PROLJETNI VAŠAR

25. ožujak – Karanac

 

Proljetni vašar je manifestacija koja se svake godine održava na Cvjetnu nedjelju na sajamskoj livadi uz katoličku crkvu. Svake godine se  okuplja preko 60 lokalnih proizvođača da bi za posjetitelje izložili svoje proizvode. Na  sajamskim štandovima se mogu naći tradicionalni suhomesnati proizvodi, vina, rakije, sirevi, med i proizvodi od meda, kolači, prirodni sokovi, pletene košarice, drvene igračke, sve što jedan pravi „vašar“ treba nuditi.  Bogata je i ponuda raznovrsnog cvijeća. U podne se po običaju bira ''princeza pušnice'', najmasnija i najteža slanina. Proljetni vašar je idealno mjesto za gurmane, mjesto gdje se može uživati u brojnim baranjskim delicijama i tamburaškoj glazbi.


 

MOTORIJADA

04., 05. i 06. lipnja - Beli Manastir

 

 


 

Moto Klub Beli Manastir organizira drugu godinu za redom moto susret na prostoru belomanastirskih bazena. Okupljanje započinje u petak, 04. lipnja. Cijeli dan je rezerviran za druženje bajkera iz pozvanih moto klubova, uz večernji koncert rock banda „Rockeri“. U subotu, 05. lipnja u 17:00 sati održat će se defile gradskim ulicama. Defile završava u caffe baru Jungle. Program se nastavlja na belomanastirskim bazenima. Održat će se moto igre. U glazbenom dijelu programa nastupit će Plagijat band kao predgrupa Zabranjenom pušenju. U nedjelju,  06. lipnja, u prijepodnevnim satima završava  se druga belomanastirska Motorijada.

  

 

 


 

KULINIJADA

17. svibnja – Jagodnjak

 

Kulinijada je manifestacija koja se održava u baranjskom mjestu Jagodnjak. Svake godine se tradicionalno na Spasovdan načinje kulen, tako da je termin Kulinijade uvijek vezan za taj dan u godini. Cilj manifestacije je promocija kulena kao tradicionalne gastro ponude Baranje. Svake godine sudjeluje sve veći broj natjecatelja ne samo iz Baranje nego iz cijele Hrvatske te susjednih država.

 

 

MOUNTAIN BIKE CROATIA CUP

XCO BANOVO BRDO 2018 – POPOVAC

12. svibnja – Banovo brdo

 

Ako je atletika kraljica sportova, onda je XC kralj brdskog-biciklizma. To je najprestižnija, najraznolikija i najteža kategorija, ukoliko promatramo sa sportskog stajališta. Tome u prilog ide i činjenica da je za sada XC jedina brdsko-biciklistička disciplina na Olimpijadi a ujedno i jedan od novijih sportova na programu ljetnih Olimpijskih igara. Svoju premijeru XC je doživio davne 1996. u Atlanti. Nije to slučajno, Amerika je kolijevka brdskog-bicikla (MTB) pa je to u neku ruku predstavljalo priznanje popularnosti samog MTB-a. U to je doba MTB doživljavao veliki boom, te je zaslužan i za popularizaciju kompletnog biciklističkog sporta.

BK Osijek na stazama Banovog brda organizira Kup Hrvatske

 


 

GATORFEST

8., 9. i 10. lipnjaBanovo brdo, Kneževi Vinogradi, Batina i Zmajevac

 

GatorFest je festival s naglaskom na promociju baranjskih vina i vinskih cesta. Osim vina, kroz festival je naglasak stavljen i na umjetnost, a posebno na mlade umjetnike amatere. Sam ambijent održavanja festivala- surduk, čini poseban doživljaj. Duž surduka prostiru se mnogobrojni gatori, odnosno vinski podrumi ukopani u brdo po kojima je i sam festival dobio ime. GatorFest započinje međunarodnim ocjenjivanjem vina i prikupljanjem uzoraka, te se prvog dana festivala na  Sajmu vina u svečanoj sali Iris na SRC Kneževi Vinogradi održava i svečana dodjela diploma s Međunarodnog ocjenjivanja vina. Večernji sati su rezervirani za odlazak na Batinski spomenik, lokaciju jednog od najljepših pogleda u Baranji, u Batini, caffe & wine bar Barique, gdje se predstavljaju neka od baranjskih vina, uz glazbeni program.

Drugi dan festivala održava se ''Wine & walk'' manifestacija, riječ je rekreativnoj šetnji baranjskim brdom, označenom stazom od cca 12 km. Na stazi se nalazi 10 punktova na kojima su vinari, isključivo iz Baranje. Osim vinara punktovi sadrže i tradicionalnu gastronomsku ponudu, ''baranjske snackove''. Oko 200 sudionika podijeljeno je u manje grupe, na samom startu svi dobiju vinsku čašu  i kartu s označenom stazom. U popodnevnom dijelu programa odlazi se u Zmajevac gdje vinari otvaraju vrata svojih gatora, a u svakom od njih održava se određeni program. Od nastupa raznih tamburaških sastava, DJ-eva, izložbi fotografija mladih umjetnika, light show, tete crtalice za najmlađe, show s vatrom, latino američkih plesova, performans oživljavanja legende o Crvenoj Marti, sajam domaćih proizvoda, samo su neki od detalja u kojima posjetitelji mogu uživati. Kraj večeri završava koncertom nekog od poznatih glazbenika.  Treći dan manifestacije su otvorena vrata vinskih podruma –Gatora


 


 

GRAHIJADA

16. lipnja - Beli Manastir

 

Natjecanje u kuhanju graha u kotlićima s godinama je preraslo u veliku gastro priču. Osim na klasičan način, kuha se i na tradicionalan način kuhanja graha, u glinenim loncima i ćupovima. Također, mnoštvo tradicionalnih jela iz svog kraja pripremaju gosti iz svijeta i okolnih sela ( iz Međimurja, Hercegovine, Srbije i Mađarske).

 

 

 

BARANJA TRAIL

16. lipnja - Bansko brdo

 

Barnja trail je manifestacija koja se održava u lipnju u organizaciji  članova Orijentacijskog kluba “Sova” koji na području Banske kose, tzv. Baranjske planine organiziraju tradicionalnu međunarodnu treking utrku, te utrku brdskim biciklima.

Na taj način nastoji se promovirati Baranja kao novi i neiskorišteni prostor, te prirodni resurs za bavljenje takvom vrstom sporta i rekreacije idealnom za sve istinske ljubitelje prirode i zdravog načina života.


 

 

 

AKADEMIJA BLATA

srpanj - Karanac

 

Neobična akademija na kojoj se može naučiti o tradicionalnoj gradnji i arhitekturi tipičnoj za Baranju, ali i prenijeti to znanje u praksu.BELOMANASTIRSKO LJETO MLADIH

srpanj, kolovoz - Beli Manastir

 

Tijekom ljetnih mjeseci u Belom Manastiru organiziraju se razna sportska događanja, izložbe mladih umjetnika, edukacije, radionice, koncerti i mnogi zabavni sadržaji koji podižu kvalitetu života mladih u Belom Manastiru. 

FLASTER ŠTIKLA

11. kolovoz – Karanac

 

U organizaciji restorana „Baranjska kuća“ ove godine biti će organizirana Flaster Štikla. Utrka za žene, u štiklama koje ne smiju imati petu manju od 6 centimetara. Kako utrka ne bi bila monotona , organizator je osmislio nekoliko „teških“ prepreka.  Ova zabavna manifestacija do sada se održala 3 puta, a zadnji put bila je održana prije 10 godina. Očekuje vas dobra zabava

 

   

 

TARDA FESTIVAL

17., 18. i 19. kolovoz - Darda

 

Tarda (latinski tarda aqua – spora voda) je trodnevni festival glazbe, ruha i hrane koji se tematski veže na razdoblje 16. stoljeća te na prijelaz iz 18. u 19. stoljeće. Riječ je o stoljećima koja se odnose na vladavinu sultana Osmanlijskog carstva - Sulejmana Veličanstvenog, odnosno na vladavinu obitelji Esterhazy. Na prvi pogled možda djeluje nepovezano, ali obje su vladavine direktno utjecale na povijesna događanja u baranjskom mjestu Darda.VELIKA GOSPA

15. kolovoz – Popovac

 

Na svetištu Marije Lurdske u Popovcu na blagdan Velike Gospe održava se velika misa, sajam, te prigodni program.
RAZLIČITOST JE BOGATSTVO

kolovoz            - Beli Manastir

 

Sajam i smotra KUD-ova iz Belog Manastira kojima se čuva multikulturalnost grada.


 

JESEN U BARANJI

08. i 09. Rujan - Beli Manastir

 

Manifestacija  obuhvaća jednu od najvećih Fišijada sa cca 150 natjecatelja čiji pobjednici sudjeluju na državnom natjecanju u Osijeku. Fišijada će se održati 08. rujna, te će u sklopu fišijade biti organiziran veliki sajam domaćih proizvoda koji upotpunjuju nastupi KUD-ova. Program završava velikim koncertom na glavnom trgu u Belom Manastiru. Smotra svatovskih zaprega s natjecateljskim dijelom programa održat će se 08.09. Na smotri sudjeluje više od 100 jahača iz cijele Hrvatske. 

  

VINSKI MARATON

29. rujna – Zmajevac

 

Vinski maraton je manifestacija koja predstavlja najbolji vinski događaj u cijeloj kontinentalnoj Hrvatskoj. Uključuje cjelodnevni program s gastro ponudom, sajmovima, izložbama, nastupima folklornih skupina, natjecanje podrumara i njihovih vina, koje ocjenjuju maratonci – posjetitelji. Na kraju večeri se održavaju koncerti u vinskim surducima koji su jedan od najatraktivnijih primjera kulturne baštine u Baranji. 

MARTINJE

11. studeni - Bansko brdo

 

Dan otvorenih vrata vinskih podruma.

 

 

ČVARAKFEST I ZIMSKI VAŠAR

Studeni – Karanac

 

Na velikoj sajamskoj livadi u Karancu organizira se veliki vašar po uzoru na nekadašnje vašare. Više od 70 proizvođača domaćih proizvoda i proizvoda iz ''pušnice'' privlače sve veći broj posjetitelja koji dolaze u zimsku nabavku.  S godinama raste i broj natjecatelja koji se natječu u topljenju čvaraka, a pobjednik osvaja titulu ''Čvarak majstora''. Uz sajam program nudi i bogatu tradicionalnu baranjsku gastro ponudu, a sve poprate i tamburaši.

 

 

ADVENT U BARANJI

2.12. - Petlovac

8. i 9.12. - Darda

16.12. -  Kneževi Vinogradi

17.- 23.12. - Beli Manastir

 

Advent u Baranji božićni je sajam koji se svaki adventski vikend održava u drugom baranjskom mjestu. Petlovac, Darda, Kneževi Vinogradi i Beli Manastir baranjska su mjesta u kojima je organiziran Božićni sajam koji obuhvaća oko 50 izlagača domaćih i prigodnih proizvoda, te prigodan glazbeni program, dječje predstave, prigodne radionice, izložbe uz vatromet i lanterne sa dobrim željama i neizostavne imele.